Op donderdag 28 maart verzamelden de leden van Bosta in Kattebroek, een veelzijdige eventlocatie in Dilbeek. De vergadering vond plaats in een ruimte die oud en nieuw verzoent, met zicht op de landelijke weidsheid rondom. Op het programma: een terugblik én vooruitblik op de Paper Show, marktinzichten en verrassend nieuws over een wissel in het secretariaat.

Paper Show 2019 in een notendop

Bea Wollaert gaf een debriefing over de Paper Show 2019 die voor de tweede keer plaatsvond in de Mechelse Nekkerhal. De resultaten waren ook ditmaal positief. Qua bezoekersaantallen was er een minieme daling, vooral op zondag. Op maandag daarentegen, kwamen er net méér mensen over de vloer. Positief: we telden meer bezoekers die twee dagen langskwamen. Ook het aantal preregistraties gaat in stijgende lijn. 80 procent schrijft zich vooraf in – een unicum, zelfs voor een vakbeurs.

Nog meer inzetten op verbeterpunten

De meeste beursbezoekers komen op uitnodiging van exposanten, gevolgd door genodigden via de pers. Het gros is Nederlandstalig, al telden we toch ook een kwart Franstalige bezoekers. De belangrijkste werkpunten blijven meer mensen uit Nederland aantrekken, en meer inzetten op de cheques. Wat de Paper Show awards betreft, velde de jury een strenger oordeel. Om zo te verzekeren dat de ingezonden producten effectief uitblinken in de categorie waartoe ze behoren, en aan alle vooropgestelde voorwaarden voldoen.

Traditiegetrouw werd een mooie som geschonken aan SOS Kinderdorpen: liefst 14.000 euro dankzij sponsoring door exposanten, lidgelden van Bosta en de 1€/bezoeker van de beurs.

Paper Show 2020: nú registreren

Kathleen Bosteels lichtte een tipje van de sluier op van de Paper Show 2020. Noteer alvast zondag 19 en maandag 20 januari met stip in uw agenda. Exposanten konden zich meteen inschrijven voor de volgende editie. Wie er snel bij is, heeft de eerste keuze. Op de herfstvergadering van 19 september worden de standen toegekend. Wie zich wil registreren, stuurt een mailtje naar Bosta – mét vermelding van de vijf standplaatsen die de voorkeur genieten.

Leden die willen meedingen naar de awards, kunnen voortaan per merk één product insturen in plaats van per fabrikant.

Afscheid Bea Wollaert

Voorzitter Bert Lippens had verrassend nieuws in petto: secretaris-generaal Bea Wollaert neemt na elf jaar trouwe dienst afscheid van haar functie. Ze gaat zich binnenkort voltijds toeleggen op de familiezaak, feestzaal Eldorado. Kathleen Bosteels, verantwoordelijk voor Responsible Office, wordt interim secretaris-generaal. De komende maanden staat Bea aan haar zijde als coach om de overdracht in goede banen te leiden. Kandidaturen voor secretaris-generaal mogen worden ingediend bij voorzitter Bert Lippens en de leden van de Bosta executieve (Frank Schelkens, Karina Steyaert en Tom Smets) of via bosta@skynet.be. Het voltallige bestuur en de Bosta-leden wensen Bea veel succes met de nieuwe wending van haar loopbaan.

Markt in kaart gebracht

Thalia Demesmaeker van GfK zoomde in op de marktcijfers en trends. Het consumentenvertrouwen heeft helaas een flinke deuk gekregen. Zelfs landen die doorgaans positief zijn – denk bijvoorbeeld aan Nederland – zitten in een neerwaartse spiraal.

Op het vlak van e-commerce hinkt België nog steeds achterop. We doen zo’n 16 procent van onze aankopen online (in Europa is dat gemiddeld meer dan 25 procent). In 2018 besteedde de Belg gemiddeld 1273 euro aan internetaankopen, goed voor 97 miljoen transacties. In dat bedrag zitten ook de ‘grensoverschrijdende’ aankopen bij spelers als Amazon en Bol.com. Populaire producten zijn kleren, media en tickets voor concerten en festivals. Ook reizen en vliegtuigtickets scoren goed. Opvallend: Black Friday geeft de e-commerce een aanzienlijke boost. Op die dag wordt er zelfs meer gekocht dan tijdens de eerste soldenweek in januari.

In de categorie non-food zitten de ‘groeiers’ onder andere bij telecom, consumer electronics, IT en DIY. De ‘dalers’ zijn entertainment, foto’s, mode en – jammer genoeg – stationary (zowel in waarde als in volume). De verkoop van cartridges blijft dalen, terwijl schrijfwaren een groei noteren.  

Bosta-leden ontvangen de gedetailleerde marktcijfers als onderdeel van hun lidmaatschap.

De vergadering werd naar goede gewoonte afgesloten met een fijne receptie en smakelijk diner, in het eigentijds-rustieke kader van Kattebroek.