Geen betere locatie dan Mechelen om de standen voor de Paper Show toe te kennen. Dus nodigde Bosta haar leden uit in het bijzondere Congres- en Erfgoedcentrum Lamot voor de herfstvergadering op 20 september. De locatie, het weer, de sfeer, het eten, … alles was – zoals altijd – tiptop. Een overzicht van de hoogtepunten!

1. PAPER SHOW

Terugblik Paper Show

Secretaris Bea Wollaert blikte kort terug op de Paper Show 2018: een editie die een resem records brak. Qua Belgische bezoekers is er weinig ruimte voor verbetering. Voor de Nederlandse collega’s daarentegen, is er nog een flinke groeimarge. Gezien de Paper Show de enige beurs in zijn soort is in de Benelux, spoort Bosta haar leden aan om maximaal in te zetten op bezoekers uit Nederland. En ook de troeven van de promocheques en de PS Awards optimaal te verzilveren.

Vooruitblik Paper Show

Op dit moment zijn al meer dan 80 exposanten ingeschreven, en is zo’n 82 procent van de standruimte verkocht – méér dan in dezelfde periode vorig jaar. Organisatie, promotie en concept van de vakbeurs zijn ongewijzigd. Dit zijn enkele nieuwigheden en/of aandachtspunten:

• Promocheque in een fris kleedje.

• Bezoekers ontvangen promocheques digitaal. Zo kunnen ze vooraf hun bezoek uitstippelen.

• Exposanten mogen in meerdere categorieën meedingen naar een PS Award, maar slechts één product per categorie indienen. De producten moeten uiterlijk op 27 november toekomen bij PMG om in aanmerking te komen.

• PS Award-jury bestaat uit een diverse groep professionals, met vertegenwoordigers uit de vakpers, de vakhandel en meer.

• Hoed je voor malafide advertentiewerving: de enige echte beurscatalogus is die van Script.

• De ontmanteling van de standen mag pas vanaf 18.30 uur gebeuren (na de sluiting van de beurs).

Exposanten ontvangen in de loop van de komende weken alle nodige info om hun beursdeelname vlot te organiseren. Van promomateriaal en links om digitaal te registreren tot invulformulieren voor de PS Awards.

Advanced Fair

Gaëtane Ingels van dienstverlener Advanced Fair lichtte beknopt enkele procedures toe rond de registratie en badges. De inschrijving van bemanning en bezoekers verloopt digitaal via de intuïtieve online tool van Advanced Fair, inclusief een privacymelding in overeenstemming met de nieuwe GDPR-richtlijnen. Voortaan is het e-ticket tegelijk de toegangsbadge. Je drukt het formulier af, vouwt het en ontvangt aan de ingang een plastic hoesje. Voor vragen over de procedure, mail naar gi@advancedfair.com

Boabee

Gert Stalmans gaf uitleg bij de lead retrieval app waarmee exposanten via hun smartphone of tablet snel, eenvoudig en efficiënt leads verzamelen en opvolgen. Zo besparen ze tijd en geld, en halen ze het onderste uit de kan van hun beursdeelname. De app vermijdt tijdrovende manuele handelingen op papier en zorgt ervoor dat de follow-up van leads gebeurt terwijl ze ‘hot’ zijn.

Met de app:

1.    scan je visitekaartjes;

2.    vul je een vragenlijst in (standaard of gepersonaliseerd);

3.    deel je informatie (brochures, links, …) digitaal.

Bovendien krijg je via rapporten inzicht in leads: wie opende ontvangen mails, op welke links werd geklikt, noem maar op.

De app wordt verkocht via een licentieformule per standhouder. Je betaalt daarvoor 85 euro all-in (app op maximaal drie toestellen per exposant).

Simbahuis

Véronique van SOS Kinderdorpen gaf een update van het Simbahuis en benadrukte het belang van de sponsoring. Dankzij de giften van Bosta en haar leden, krijgen de kinderen niet alleen de verzorging die ze verdienen, maar ook de kans om écht kind te zijn.

Binnenkort wordt er een tweede Simbahuis geopend voor ukjes tussen nul en drie jaar. Dat is broodnodig omdat de allerkleinsten moeilijk een pleeggezin vinden en dan noodgedwongen worden opgevangen in ziekenhuizen. Daar krijgen ze weliswaar onderdak en verzorging. Maar ze missen er een persoonlijke band, wat later voor hechtingsproblemen kan zorgen.

Toekenning standen

Na de presentatie van het Simbahuis werden de standen van de Paper Show verdeeld via het first come, first served-principe. Daarna volgde een koffiebreak slash netwerkmoment, waarna Frank Schelkens het tweede deel van het programma opende. Dat deed hij op geheel eigen wijze: met een kwinkslag en een ode aan de voormalige brouwerij Lamot en het legendarische bier.

2. RESPONSIBLE OFFICE

Kathleen Bosteels en Carlo Bollen zetten de belangrijkste verwezenlijkingen van Responsible Office in de kijker. Het harde werk van de voorbije jaren begint vruchten af te werpen. Zo werden er recent bijna 140 nieuwe producten toegevoegd, waardoor het totale aantal momenteel op 535 zit. Er kwamen ook enkele nieuwe productcategorieën bij, zoals verzendkokers, opbergdozen en inbindsystemen. En Rausch figureert voortaan ook tussen de verantwoorde fabrikanten.

Het aantal websitebezoekers gaat in stijgende lijn – het beste bewijs van de relevantie en noodzaak van Responsible Office.

Responsible Office heeft vanaf nu ook RO-dealers in verschillende Vlaamse provincies. De dealers moeten aan een aantal strikte voorwaarden voldoen zoals:

• lid zijn van Bosta;

• werken met overheden, besturen, … die oog hebben voor duurzaamheid;

• het complete RO-aanbod ter beschikking stellen én er voldoende kennis over bezitten;

• niet aan greenwashing doen;

• RO-opleidingen volgen;

• een bijdrage betalen naargelang de omzet;

• …

De dealers verzilveren vanzelfsprekend ook een aantal voordelen zoals gebruikmaken van de RO-kennis en het RO-netwerk, promotiemateriaal, en meer.

Tot slot kreeg RO positieve feedback van de Vlaamse Overheid, die vragende partij is voor meer duurzame fabrikanten. RO heeft ambitieuze doelstellingen, en streeft naar een twintigtal fabrikanten en een duizendtal producten.

Meer informatie over Responsible Office en de RO-dealers via Kathleen Bosteels.

3. GFK

Thalia De Mesmaeker van marktonderzoeksbureau GfK trakteerde de Bosta-leden op algemene tendensen en specifieke stationery-marktcijfers. Ze gaf ook beknopt uitleg over een aantal interne wijzigingen bij GfK, en de nieuwe richting die het bureau uitgaat om klanten nog meer inzicht te verschaffen en betere aanbevelingen te kunnen doen.

De cijfers waren jammer genoeg niet zo positief. Het consumentenvertrouwen in België is nog altijd ondermaats, zeker in vergelijking met buurlanden Nederland en Luxemburg.

In de non-foodsector zetten categorieën zoals consumer electronics, telecom en DIY goede resultaten neer, terwijl mode, entertainment, foto en stationery in een neerwaartse spiraal zitten.

Qua onlineverkoop bengelt België nog altijd achteraan, terwijl onze noorderburen tot de koplopers behoren. De belangrijkste redenen waarom mensen online kopen zijn geldbesparing, snelheid en gebruiksgemak. Wat mensen tegenhoudt om digitale aankopen te doen, zijn de leverkosten, het gebrek aan een winkelervaring en het missen van een tactiele belevenis: producten zien, voelen, …

Thalia zoomde ook in op de favoriete media van de Belgen, met verrassende resultaten over de populariteit van radio, tv en internet.

De grootste verliezers binnen de marktsegmenten van de Bosta-leden zijn cartridges, kaften/archivering en schrijfwaren. Ook consumables zoals memory cards en USB-sticks nemen in belang af. Devices voor games, draagbare printers en notepads doen het dan weer wel goed.

De Bosta-leden krijgen de presentatie en gedetailleerde marktcijfers toegestuurd.

4. STIJLVOL EN SMAAKVOL AFSLUITEN

De vergadering werd afgesloten met een uiteenzetting over Bosta en Bosta DIS en DIS+: het lidmaatschap voor distributeurs. Tot slot werd Frank Schelkens in de bloemen (lees geschenkmand) gezet voor 4 jaar voorzitterschap bij Bosta. Hij geeft de fakkel door aan Bert Lippens. Tom Smet vervoegt Karina Steyaert als ondervoorzitter.

Daarna volgde een verkwikkende receptie en heerlijk diner in het inspirerende decor van het gerenoveerde Lamot-gebouw.

Bea had nog een verrassing in petto voor de leden: een zakje versnaperingen in chocolade ter ere van tien jaar trouwe inzet bij Bosta. Proficiat, Bea!