Op donderdag 21 juni trokken de leden van Bosta naar de Plantentuin van Meise om de jaarlijkse algemene vergadering bij te wonen. De immense collectie planten is van onschatbare waarde voor wetenschappelijk onderzoek en voor de mens tout court. Een beetje zoals Bosta van levensbelang is voor de kantoor- en schoolartikelenbranche. Een broodnodige zuurstofinjectie om de sector dynamisch te houden!

Glimp van plantentuin

De bijeenkomst werd afgetrapt met een geleid bezoek door de fabuleuze plantentuin van 92 hectare groot, met 18.000 soorten planten uit alle hoeken van de wereld. De gepassioneerde gidsen – haast wandelende botanische encyclopedieën – namen de leden op sleeptouw in het park en de serres. Er is zoveel te zien dat je hiervoor gerust een dag kunt uittrekken. En die hadden de leden niet, want er stond méér op het programma dan plantkunde.

PBS-Network: online data delen

Na de belevenisvolle tour was het tijd om koffie te slurpen en te keuvelen in de sfeervolle omkadering van het Kasteel van Bouchout, ooit nog de koninklijke woonplaats van Keizerin Charlotte. Daarna gaf sales- en marketingexpert Bob Boekema een presentatie over PBS-Network, dat in 1996 als non-profitorganisatie werd opgericht door grote Duitse fabrikanten in kantoorbenodigdheden. PBS-Network wil nu ook de Benelux veroveren met een onlineplatform dat data van fabrikanten uitwisselt met distributeurs en dealers. Zo wil het e-platform complexe administratieve processen vereenvoudigen. En als een onafhankelijke intermediair optreden om de belangen van spelers in de sector te verdedigen.

Responsible Office ziet het groots

Kathleen Bosteels gaf een update van Responsible Office (RO): het onlineplatform dat vraag en aanbod van duurzame, milieuvriendelijke kantoorbenodigdheden en schoolartikelen op elkaar afstemt. Om zo bij te dragen aan het streven van de overheid om tegen 2020 alle aankopen 100 procent duurzaam en ecologisch te doen. Momenteel telt de site 12 fabrikanten, waaronder nieuwkomers Durable en Fellowes. RO steunt ook Green Deals: een vrijwillige overeenkomst tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project te starten. Dessauvage en InterOffice kregen alvast een pluim omdat ze de eerste RO-dealers zijn. Op naar dealers in alle provincies!

Verantwoord investeren loont

Na een korte terug- en vooruitblik op de Paper Show en de zachte aanmoediging van secretaris Bea Wollaert om in te schrijven voor de editie van 2019, overliep voorzitter Frank Schelkens de balans. Hij lichtte helder toe waarom die rood kleurde. Bosta is een toekomstgerichte organisatie die volop investeert in initiatieven waarvan de leden vandaag én morgen de vruchten plukken. Vooral Responsible Office vergt financiële inspanningen om van duurzaamheid in de sector een prioriteit te maken. Bosta streeft ernaar om tegen 2020 opnieuw een break-evenresultaat te behalen.

Verkiezing Raad van Bestuur

Dan was het de beurt aan de formaliteiten van de algemene vergadering. Frank Schelkens (Pilot) is al aan zijn vierde jaar als voorzitter bezig. Dat betekent dat hij volgend jaar de fakkel doorgeeft. De gelukkige? Huidig ondervoorzitter Bert Lippens (Brepols), die op zijn beurt als vicevoorzitter wordt opgevolgd door Tom Smet (Staedtler). Alle uittredende en herkiesbare bestuursleden werden opnieuw verkozen. Ruben Tas (Despec) neemt voortaan ook een zitje op in het bestuur, in de plaats van uittredend bestuurslid René Paolin.

Bosta telt momenteel 81 leden – een flinke groei, mede dankzij de nieuwe lidmaatschapsformules DIS en DIS+.

Bosta trakteerde zijn leden traditiegetrouw op veel informatie, gevolgd door een verkwikkende receptie en heerlijk diner om al dat nieuws op gemoedelijke wijze te verteren.

Bosta lentevergadering 2018:
al innovatie wat de klok slaat!

Op de lentevergadering van Bosta was nog geen spoortje van de lente te bekennen. We kregen wel een blik op de toekomst, want de meeting vond plaats bij Living Tomorrow. De unieke ontmoetingsplek laat bezoekers kennismaken met toekomstgerichte technologieën. Bosta kijkt graag vooruit, maar we blikken evengoed terug. Op het programma: een geleid bezoek in de toekomst, een evaluatie van de Paper Show en interessante trends en cijfermateriaal van GfK.

Van dansende robots tot slimme koelkasten

De leden kregen een begeleide rondleiding en maakten een stap in de wondere wereld van morgen. De tour ving aan met een demo van een sympathieke hightechrobot die danste op het aanstekelijke deuntje van 'Gagnam Style'. De programmeerbare robot kan veel meer dan leuke kunstjes. Zijn ‘soortgenoten’ worden zelfs ingezet in de zorgsector en de horeca. We kregen ook demonstraties in de futuristische keuken van Zaha Hadid, met onder andere een digitaal prikbord dat boodschappenlijstjes maakt, recepten voorstelt en je waterverbruik in de gaten houdt. Voorts maakten we kennis met innovatieve toepassingen voor de medische sector, de (bio)industrie, de wetenschap, noem maar op. Living Tomorrow gaat over veel meer dan wonen. De getoonde technologieën zullen in de toekomst wellicht een groot deel van ons leven bepalen. Of dat een goede zaak is of niet, laten we in het midden …

Paper Show 2018: indrukwekkende impressie

Na een welgekomen koffie tijdens het netwerkmoment, opende voorzitter Frank Schelkens de meeting met zijn sympathieke kwinkslagen. Daarna kregen de leden een knap gemonteerde film te zien met een impressie van de Paper Show 2018. Bea presenteerde de cijfers van deze bijzondere editie: de eerste die plaatsvond in de Nekkerhal in Mechelen. De beurs was er eentje van superlatieven: meer beursruimte, meer standen, meer exposanten dan ooit. Qua bezoekers was het een status quo met vorig jaar. Tot de belangrijkste nieuwigheden behoorden het press & meeting point, de extra Awards en een drone die 360 graden-beelden maakte.

Het uitgebreide persverslag van de beurs en de Awards ontdekt u op de website van Bosta.

Recordbedrag voor Simbahuis

Bea hamerde ook op enkele aandachtspunten voor de volgende editie op 20 en 21 januari 2019: meer promotie voeren in Nederland, meer producten insturen voor de awards, en meer gebruikmaken van de commerciële opportuniteiten die de chequeboek biedt.

De grootste opsteker van deze beurs was ongetwijfeld de mooie som die werd verzameld voor het Simbahuis van SOS Kinderdorpen. Naar goede gewoonte nam Kim Gevaert de cheque ter waarde van 13.500 euro in ontvangst. Grappig detail: het lijkt wel of er bij elke editie een nieuwe telg is in de familie Gevaert …

De sector in cijfers

De sympathieke jongedame die het rapport van GfK kwam presenteren, kon op veel respons en interactiviteit rekenen vanuit de zaal. Ze bracht de cijfers op heldere wijze en met flair. De belangrijkste trends om te onthouden:

· De shopper wordt ‘hypergeconnecteerd’: steeds meer aankopen gebeuren digitaal, en dat via verschillende toestellen (desktop, laptop, smartphone, …).

· De digitale opmars betekent niet het einde van de traditionele retail: bedrijven moeten inspelen op wat de klant wil, en hem via alle kanalen op zijn wenken bedienen. Kortom, een integrated experience bieden.

Stijgers en dalers

· Het consumentenvertrouwen zit in stijgende lijn, zowel in Europa als in België. Nederland en Luxemburg doen het wel aanzienlijk beter dan ons eigen land.

· De markt van technical consumer goods is relatief stabiel, hoewel de online verkoop van zulke producten in België achterophinkt.

· De verkoop van stationary kent jammer genoeg een neerwaartse trend, voornamelijk te wijten aan een forse daling in de verkoop van cartridges.

· Op het vlak van schrijfinstrumenten doet België het dan weer wel goed.

De uitgebreide rapporten van GfK worden integraal ter beschikking gesteld van de Bosta-leden – een van de vele voordelen van het lidmaatschap.

Workshop GDPR: een must!

Bea sloot de meeting af met een woordje uitleg over de nieuwe lidmaatschapsformules DIS en DIS+, speciaal ontwikkeld voor distributiebedrijven die vandaag nog ondervertegenwoordigd zijn bij Bosta.

Noteer ook alvast in uw agenda de workshop rond GDPR op 24 april. Professionals met kennis van zaken van onze sector geven er cruciale informatie over de nieuwe wetgeving en richtlijnen. Deelname is een must. Binnenkort volgt een e-mailuitnodiging met meer informatie en de locatie.

De vergadering eindigde zoals altijd in schoonheid met een diner in het ‘restaurant van de toekomst’.