Bosta Algemene Vergadering - 20 juni 2013

Een goed gevuld programma, een bijzondere locatie, een gemoedelijke sfeer en enthousiaste deelnemers. Dat waren de ingrediënten van onze Algemene Vergadering op 20 juni. Zij die erbij waren zullen het beamen: een vergadering van Bosta is veel meer dan een noodzakelijk kwaad of een resem plichtplegingen. We hebben het beleid toegelicht. Financiële cijfers besproken. Gestemd over de bestuursploeg. Dat hoort zo. Maar we hebben er toch vooral een aangename dag van gemaakt. Hoe we dat deden leest u hier.

In het voetspoor van Napoleon
Onder leiding van een gids bezochten we het Fort Napoleon, de enige tastbare getuige van Bonapartes krijgskundige bouwambities. Hoewel hij zijn fort uiteindelijk nooit gebruikt heeft, vertelt het gebouw een boeiend historisch verhaal. Van Duits artilleriekwartier, museum en kinderspeelplein tot monument.

Vandaag vinden er culturele activiteiten plaats, worden er teambuildings georganiseerd en kun je er terecht voor gastronomische verwennerijen. Of een rondleiding natuurlijk. Onze gids vertelde met sappige tongval over de ambities van Napoleon en zijn bouwkundig vernuft. Over de manier waarop de Duitsers hier gelegerd waren tijdens de oorlog. Over de (weliswaar beperkte) militaire activiteiten die hier hebben plaatsgevonden.

We gingen mee terug in de tijd, liepen door metersdikke kille gangen, aanschouwden historische overblijfselen. En af en toe gluurden we door de ramen om te zien of de zon al van de partij was. En dat was ze ook, net op tijd om een leuke groepsfoto te maken onder een blauwe hemel.

Het officiële gedeelte
Een vergadering bijwonen in een locatie als Thermae Palace, met zicht op zee, vergt toch wel wat concentratie ... Gelukkig zorgden voorzitter Philippe Heymans en secretaris Bea Wollaert ervoor dat onze aandacht niet te veel afdwaalde naar het strand ...

Als een goed geolied team gidsten ze ons door de realisaties van het afgelopen jaar. Ze vertelden over de ambities voor het komende jaar met de nadruk op actieve ledenwerving. Ze lichtten de cijfers toe, die al bij al positief waren. Ze vertelden over nieuwe initiatieven zoals dynamische ledenwerving in distributie en retail, intensievere communicatie, opwaardering van de vergaderingen met boeiende sprekers, kennisuitwisseling en specifieke trainingen. Tot slot volgde de officiële stemming en konden leden zich kandidaat stellen voor de vrijgekomen plaatsen in het bestuur. Karina Steyaert (Lannoo) en Oswald Van Even (Aurora) werden verkozen om het huidige bestuur te versterken.

De gastspreker - Bart Van Cauter (Trends Top)
Bart Van Cauter was maar net op tijd voor zijn presentatie. Hij had er maar liefst vier uur over gedaan om van Leuven naar Oostende te rijden. Verplaatsingen met de wagen zijn niet altijd een pretje in ons steeds drukkere verkeer. Dat is wellicht een van de redenen waarom men soms de voorkeur geeft aan presentaties en vergaderingen ‘over het net’.
Technologie maakt het namelijk mogelijk om op afstand zaken te doen en besprekingen te houden via het internet. En het internet, dat was nu net het thema van zijn presentatie. Niet zozeer het internet ‘an sich’. Eerder de mogelijkheden die het internet biedt als je het op de juiste manier integreert in je businessplan.

De titel van zijn presentatie was ‘The impact of internet on business’. Niemand twijfelt er nog aan dat het internet een gigantische invloed heeft op de manier waarop we zaken doen. Maar niet elk bedrijf weet hoe het moet omgaan met de mogelijkheden die het internet te bieden heeft. Hij had het in zijn presentatie niet zozeer over hoe je een succesvolle website maakt, een website die gevonden wordt en die surfers overtuigd met jou in zee te gaan. Hij had het veeleer over een marketingbeleid dat specifiek is afgestemd op sociale media en de kracht van de consument. Die is beter geïnformeerd dan ooit. Kritischer dan ooit. Veeleisender ook. Prijzen worden vergeleken. Aanbiedingen afgewogen. Ervaringen gedeeld in een mum van tijd. Hierin schuilt enorm potentieel maar ook gevaar.

Bart toonde aan de hand van een aantal filmpjes van CommonCraft wat sociale media eigenlijk zijn en hoe je ze kunt aanwenden om er je voordeel mee te doen.
Voorts had hij het nog over ‘inbound marketing’, een vorm van internetmarketing waarbij u er voor zorgt dat klanten u vinden wanneer ze u nodig hebben.

Wie er niet bij was of wie graag de filmpjes van CommonCraft nog eens rustig bekijkt, kan terecht op deze link: www.commoncraft.com

Time for fun
Zoals gewoonlijk was er ook op deze Algemene Vergadering ruimschoots gelegenheid om bij te praten en te netwerken. We werden getrakteerd op een verzorgde receptie met hapjes geïnspireerd op de zee, hoe kan het ook anders … De weergoden waren ons gunstig gezind en we profiteerden tijdens het aperitief van de zon op de promenade. Daarna gingen we aan tafel en genoten we van een lekker diner. Sommige gasten kozen ervoor de nacht door te brengen in het hotel. De anderen keerden huiswaarts in de gietende regen. De dag was niettemin mooi, boeiend en leerrijk geweest.