Op donderdag 20 maart vond de lentevergadering van Bosta plaats. Als vanouds op een prachtige locatie en met een tjokvolle agenda. De Faculty Club in Leuven wordt uitgebaat in een aantal prachtig gerestaureerde gebouwen van het Groot Begijnhof. Dat maakt sinds 2000 deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Een eeuwenoud kader, uitgerust met moderne faciliteiten. We namen plaats in een vergaderzaal onder de nok van het dak. Voorzitter Philippe Heymans nam als eerste het woord om de leden te verwelkomen – met een kwinkslag over de begijnen.

Terugblik Paper Show 2014

Bea Wollaert trapte de presentaties af met een terugblik op een geslaagde Paper Show.
Een prachtige promofilm van de beurs zette de geslaagde editie nog maar eens in de verf.
Belangrijkste conclusies:
• meer bezoekers dan ooit (1286)
• veel pre-registraties (83%)
• overwegend Belgische bezoekers (93%)
• 11.000 euro ingezameld voor SOS Kinderdorpen
• tevreden bezoekers, tevreden standhouders en uiteraard tevreden organisator.

Grootste verrassing? De volgende Paper Show vindt al plaats in 2015, op 25 en 26 januari. Daarom wordt de herfstvergadering vervroegd naar 18 september. Zo is er voldoende tijd voor uw beursvoorbereiding.
Meer informatie bekomt u via bosta@skynet.be In bijlage vindt u tevens reeds de inschrijvingsdocumenten.


Bosta Academy

Kathleen De Poot en Bea Wollaert introduceerden de Bosta Academy. Die organiseert opleidingen en workshops voor iedereen die actief is in de branche. Want er is dringend nood aan professionalisering. Zo optimaliseert u uw menselijk talent. En speelt u beter in op de veranderende (economische) realiteit.
De eerste opleiding is een salestraining in samenwerking met Artemis Europe. De training vindt plaats op 25 juni in Salons Waerboom, Groot-Bijgaarden.
Meer informatie en inschrijvingsformulieren in bijlage.

Responsible-office.be

Carlo Bollen gaf een update van de website www.responsible-office.be, een project van de Bosta-commissie Milieu. De website is een antwoord op de vraag van stakeholders (overheid, leden, bedrijven, milieuorganisaties) naar meer informatie en transparantie. De site biedt een objectief overzicht van producten uit de branche die bekroond werden met officiële attesten en certificaten. Webdesigner Pure Sign staat in voor de ontwikkeling, op basis van het open source-systeem Drupal. Accountmanager Luc Claeys lichtte al een tipje van de sluier op.

Communicatieplan

Philippe Heymans en Bea Wollaert van de Bosta-commissie Communicatie & PR gaven uitleg bij de plannen om meer en gerichter te communiceren naar leden, pers, overheden en andere geïnteresseerden. Bosta moet dé bron worden voor informatie gerelateerd aan de sector. De trusted source die de branche en haar leden vertegenwoordigt en de belangen ervan behartigt. En die een tegengewicht vormt voor de oprukkende digitalisering. Bosta doet een beroep op een externe communicatiespecialist om die ambitie te verwezenlijken.

Update marktsituatie

Cindy Van Mulders (GFK) presenteerde cijfers, trends en markttendensen. Zowel van de economische activiteit in het algemeen, als van de sector in het bijzonder.

Belangrijkste conclusies:
• digitalisering blijft oprukken: 2,4 miljard internetgebruikers wereldwijd
• online sales nemen toe
• smartphones en tablets van Apple en Samsung genereerden in België de grootste omzetcijfers
• de toekomst is ‘connected’ (1 op 7 mensen wereldwijd heeft een Facebook-account)
• smartphones domineren het dagelijkse leven en zijn veel meer dan telefoons (browser, gps, camera, …);
daardoor verliezen andere productcategorieën terrein
• er zijn verschillen tussen de Belgische en de Nederlandse sectorcijfers:
o Nederlandse markt daalt harder dan Belgische
o In België daalt B2C sterker dan B2B; in Nederland andersom
• de traditionele kantoorvakhandel daalt het meest: 9,5%
• OES-kanaal deed het goed in back-to-school periode

Een blik op de toekomst leert ons dat smartphones, tablets, notebooks, … de drijvende kracht zijn achter online consumptie en -aankoop. In 2020 gebeurt een derde van alle economische bestedingen digitaal. De toekomst is ‘omnichannel’ met ruimte voor online- en offline initiatieven. De geconnecteerde consument wil geëntertaind worden via interacties die een persoonlijk verhaal vertellen of een memorabele beleving bieden – ongeacht het kanaal.

Dinner time

Na een ‘zwaar’ programma volgde een licht menu met overheerlijke, kleurrijke gerechten op bordjes die er als schilderijen uitzagen. De sfeer was opgetogen, de tongen los. Een geslaagde afsluiter van een royaal programma.