Paper Show 2018 
Editie vol superlatieven

De Paper Show van Bosta vond op 21 en 22 januari voor het eerst plaats in de Mechelse Nekkerhal – een noodzakelijk ‘uitwijkingsmanoeuvre’ omdat de Brabanthal uit zijn voegen barstte. De nieuwe locatie dompelde de vakbeurs onder in een open en ruimtelijke sfeer. De bezoekersflow was optimaal, de standen goed zichtbaar en de nieuwigheden goed gesmaakt!
Grote opkomst, perfecte beursindeling

Qua opkomst evenaarde deze editie de topper van vorig jaar: bijna 1500 bezoekers. Het grote verschil zat hem in het aantal standen en exposanten. Liefst 725 exposanten namen deel, verspreid over 105 standen – het grootste aantal ooit. De totale beursoppervlakte bedroeg zo’n 4450 vierkante meter. Dankzij de riante, open en hoge lay-out van de Nekkerhal kwamen de standen beter tot hun recht, en konden de bezoekers zich vrijer bewegen.


Logistiek op wieltjes

Zoals altijd voorzag de organisatie in prima catering, met een sfeervol restaurant achteraan de zaal en verschillende drankenstandjes aan de zijkanten. De exposanten hadden hun eigen restaurantruimte waar ze lekker konden lunchen voor betaalbare prijzen. De logistiek liep gesmeerd dankzij een goede bereikbaarheid van de beurs, een zee van parking, een grote registratiebalie en een aparte vestiaire.


Traditie en vernieuwing onder één dak

De beurs stak niet alleen in een fris jasje, er waren ook een aantal nieuwigheden:

·       een aparte zithoek voor de pers en Responsible Office aan de informatiestand;

·       een drone met camera voor 360 graden-beelden van de beurs;

·       twee extra categorieën Awards: crea/hobby en lederwaren/schooltassen.

De insteek van de beurs was dezelfde als voorheen: leveranciers en inkopers samenbrengen in een professionele en gemoedelijke sfeer, collecties en nieuwigheden in de spotlights zetten, en geld inzamelen voor SOS Kinderdorpen. Bosta kon een cheque van 13.500 euro overhandigen: 1000 euro meer dan vorig jaar! Met dat bedrag kan het Simbahuis veel realiseren voor kinderen in moeilijke leefomstandigheden.


Awards en prijzen

Zoals gewoonlijk werden innovatieve exposanten in de bloemetjes gezet tijdens de uitreiking van de Awards. 90 exposanten dongen mee naar de titel in 8 categorieën:

kantoormachines, kantoormateriaal, papierwaren, schrijfwaren, wenskaarten, hobby-crea, lederwaren en Responsible Office. Onder de bezoekers werden twee iPhone X-toestellen verloot, gewonnen door Danneels NV uit Poperinge (op de stand van Brepols), en Agora Copy uit Flémalle (via Doculine).

De Paper Show 2018 bood zijn deelnemers en bezoekers alles van de vorige edities en meer. De beslissing om uit te wijken naar de Nekkerhal was een tactische en geslaagde zet. Op naar hetzelfde succes in 2019!


Paper Show Awards : Ode aan pioniers en koplopers

Bosta organiseert de Paper Show Awards in samenwerking met het vakblad Script. Een professionele jury selecteerde winnende producten in 8 categorieën:

1.    kantoormachines

2.    kantoormateriaal

3.    papierwaren

4.    schrijfwaren

5.    wenskaarten

6.    hobby & crea

7.    lederwaren en schooltassen

8.    Responsible Office

De awards gingen naar producten die excelleren op het gebied van innovatie en design, ergonomie en creativiteit, milieuvriendelijkheid en functionaliteit.


1. Kantoormachines: HP Sprocket photo printer (Despec Benelux)

Despec viel in de prijzen met een innovatief kleinood van HP: een draadloze printer in handig zakformaat. Qua functionaliteit heeft het toestel wat weg van een Polaroid. De printer heeft een robuust ontwerp, gebruikt ‘zero ink’-papier en werkt via Bluetooth 3.0. Je laadt het op via stroom of je computer. Dankzij de connectiviteit met een smartphone is de printer helemaal mee met zijn tijd – een gegeerd gadget bij de mobiele generatie.


2. Kantoormateriaal: Staedtler Noris digital

De naam van het product verwijst naar het iconische geel-zwarte potlood van Staedtler. Uiterlijk lijkt het op een gewoon potlood; qua functies stemt het overeen met de S Pen: de invoertool van Samsung. Staedtler Noris Digital is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Staedtler en Samsung. Het verzoent het aangename houvast van een analoog potlood met de technologie van de S Pen Stylus. Met de inductieve pen in Wopex-materiaal schrijf je rechtstreeks op de display van je smartphone, tablet of notebook.


3.  Papierwaren: Whynote (Artoz)

Whynote – exclusief verdeeld door Artoz – is een revolutionaire blocnote die de voordelen van een whiteboard combineert met die van een notitieblok. Met de bijbehorende pen met gommetje veeg je tekst makkelijk uit zodat je notitieblok nooit ‘op’ geraakt. De herbruikbare blocnote bestaat in A5- en zakformaat, met ruitjes, lijntjes of blanco papier. Voor de cover kies je uit verschillende uitvoeringen: van stoer zwart tot speelse opdrukken. Whynote is niet alleen super handig, maar ook ecologisch verantwoord: de stift is afwasbaar met water, en de blocnote is vervaardigd met verantwoorde papierbronnen. Whynote wordt in Zwitserland gemaakt door gevangenen. Het sociale engagement krijg je dus op de koop toe.


4. Schrijfwaren: Staedtler concrete pen

Staedtler ging met nóg een award aan de haal voor de Concrete Pen met een lichaam in beton. Het gegoten beton geeft de pen per definitie een uniek uiterlijk. Bovendien krijgt het schrijfinstrument een fraai patina omdat het materiaal verkleurt en verweert. Een pen in beton is geen evidente keuze. Toch voelt ze niet zwaar aan en ligt ze goed in de hand. De keuze voor beton werd ingegeven door de opmars van het materiaal in architectuur en design. Een hebbeding voor trendgevoelige mensen dus!


5. Wenskaarten: Voucher card envelope (Eurostyle)

Met de voucher card en omslag van Eurostyle tover je gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de ontvangers. De mooi bedrukte omslag in talloze uitvoeringen bevat een voucherkaart waarop je zelf naar hartenlust iets invult. Eurostyle brengt jaarlijks verschillende collecties van de wenskaart op de markt – veelal gelinkt aan feestdagen, seizoenen of andere gelegenheden. Het grootste formaat bestaat al een drietal jaar; het kleine formaat is splinternieuw.


6. Hobby & crea: Polaroid Play 3D Pen (Verhaak)

Deze 3D-pen van Polaroid – exclusief verdeeld door Verhaak in België en Nederland – lijkt op een lijmpistool en werkt door verwarming. In plaats van lijm gebruik je filamenten: bio-afbreekbare draden op basis van maïs, beschikbaar in 20 kleuren. Met deze innovatieve pen teken je horizontaal en verticaal, en maak je na wat oefening spectaculaire ontwerpen. Wie een handje hulp nodig heeft, kan aan de slag met de templates. De pen geeft tekenen een totaal nieuwe dimensie – een leuke manier om 3D-meesterwerkjes te maken. Een knap cadeau voor kleine en grote creatieve geesten.


7. Lederwaren en schooltassen: Fond Of Satch Match

Het Duitse Fond of GmbH is een terechte winnaar in de categorie schooltassen met de Satch Mach-rugzak voor 9- tot 14-jarigen. De tas in verschillende dessins en maten oogt cool en hip, en pakt uit met talloze troeven. Zo is de tas ongeëvenaard op het vlak van ergonomie (verstelbaar in hoogte, druk verdeeld over rug, schouders en bekken, … ) en duurzaamheid: gemaakt van gerecycleerde petflessen. Ook aan de veiligheid is gedacht. Reflecterende strips beschermen de drager in het verkeer en zijn subtiel in het ontwerp verwerkt. De rugzak bevat bovendien aparte vakken voor alles wat de schoolgaande jeugd moet meezeulen: van boeken, laptop en organizer tot fietshelm.


8. Responsible Office: Thermische kassarol (Exacompta)

Toegegeven, een kassarol klinkt allesbehalve opwindend. Toch is deze versie van Exacompta een unieke innovatie. Het papier is FSC-gecertificeerd, en de rol bevat geen fenol: een stof die barslecht is voor mens en milieu. Het product scoort hierdoor beter dan de eisen die de wet oplegt. Met de thermische kassarol is Exacompta niet aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf heeft ecologie in het DNA zitten, en streeft in zijn productie en bedrijfsprocessen voortdurend naar een zo laag mogelijke voetafdruk.