Op donderdag 19 maart vond de lentevergadering van Bosta plaats in het serene kader van Priorij Corsendonk. Het voormalige klooster in de Antwerpse Kempen ligt in een betoverend groen landschap – de ideale setting voor verhelderende presentaties. Een 70-tal leden en exposanten daagden op om de lentemeeting bij te wonen, waarvan 30 mensen deelnamen aan het voorprogramma: een begeleide tour in het middeleeuwse decor.

Bezoek priorij

De jongedame die de rondleiding verzorgde, vertelde geanimeerd over de boeiende geschiedenis van de priorij. Aanvankelijk huisden er monniken die zich vooral bezighielden met het kalligrafisch kopiëren van teksten. Tijdens de Franse Revolutie werd de Priorij gesloten, waarna de gebouwen als kasteelwoning werden gebruikt door plaatselijke industriëlen. In 1968 begon een grondige restauratieprocedure, mede met steun van de Vlaamse Overheid. In 1975 werd de priorij omgedoopt tot conferentiecentrum. Vandaag kun je in Priorij Corsendonk logeren, gastronomisch genieten, en events en vergaderingen organiseren.

Paper Show: terug- en vooruitblik

De negentiende editie van de Paper Show was zeer geslaagd, niet op zijn minst omdat het de eerste keer was dat de beurs jaarlijks plaatsvond. Maar liefst 80 exposanten stelden hun gamma tentoon – een absoluut record! De promotie van de chequeboekjes wierp vruchten af, want meer standhouders maakten er gebruik van. Ook SOS Kinderdorpen vaarde wel bij de beurs. Bosta en haar leden doneerden de mooie som van 11.000 euro, die integraal naar het Simba-huis gaat.

In 2016 vindt op 24 en 25 januari de 20ste editie van de Paper Show plaats. De jubileumeditie pakt uit met een feestelijke avond, waarover meer wordt verteld op de Algemene Vergadering van Bosta.

Responsible Office neemt vliegende start

De Belgische overheid streeft ernaar om zijn inkopen te verduurzamen tegen 2020. Die intentie vormde de aanleiding voor Bosta’s initiatief Responsible Office. De onafhankelijke website stemt vraag en aanbod van duurzame kantoorartikelen op elkaar af. Het gebruiksvriendelijke portaal bundelt producten die over de juiste certificaten beschikken. Vragende partijen zoeken handig en snel op product, fabrikant of categorie.

Responsible Office werd officieel gelanceerd tijdens de Paper Show 2015. Sindsdien werd de site gretig geraadpleegd.

Bosta Academy: aandacht voor duurzaamheid

Bosta Academy organiseert op 30 maart een niet te missen opleiding over duurzaamheid in de kantoorwarenbranche. Sprekers van FSC, PEFC, Govex en BBL lichten projecten en trends toe, en bieden inzicht in actuele en bijzonder relevante thema’s. Ook de werking van de Responsible Office website wordt helemaal uit de doeken gedaan. Schrijf nú in om er alsnog bij te zijn!

Marktupdate GfK

Cindy Van Mulders bracht een update van de marktsituatie, met aandacht voor het consumenten- en ondernemersvertrouwen, en met concrete cijfers over de branche. Ondanks een lichtjes optimistische trend (verhoging van de koopkracht, minder faillissementen, …) is er – helaas – nog geen reden om te juichen.

De retailers kenden de voorbije maanden een bewogen periode. We zagen sluitingen, besparingen en opslorpingen bij grote ketens zoals Neckermann, Mexx, Delhaize, Hema en Blokker. Gelukkig was er ook positief nieuws en noteren we hoopvolle trends bij onlineketens die fysieke winkelpunten openen (Bol.com, Coolblue, … ).

De verkoop van technologische producten via het internet blijft stijgen. Cindy merkte daarbij op dat de gemiddelde surfer eerder zoekt op de site van de retailer dan op merk of fabrikant. Ook voor zaken die offline worden gekocht, zoeken we vaak eerst online informatie. Mensen die intensief hun smartphone gebruiken vergelijken zelfs online prijzen terwijl ze in het fysieke winkelpunt staan. Conclusie: virtuele aanwezigheid is een must.

Goed om te weten:

· De verkoop van boeken in Vlaanderen zakt, al konden Jeroen Meus, Pascale Naessens én kleurboeken voor volwassenen op veel succes rekenen.

· De verkoop van muziek, dvd/blu-ray, en games daalt; alleen consoles doen het goed – daar zit de nieuwe PlayStation voor iets tussen.

· Technologie doet het deels goed (smartphones, gsm’s, luidsprekers, …) en deels minder goed (laser cartridges, draagbare media players, digitale camera’s en tv’s).

· In de top 20 van best verkochte producten prijken uitsluitend Apple en Samsung.

· De omzet van Total Store Stationary kent een dalende trend.

MyShopi: case study van een succesverhaal

Tim De Witte bracht een boeiende presentatie over het succesverhaal MyShopi, een promotie- en shoppingwebsite met exclusieve cashback kortingbonnen. MyShopi is een van de meest geprezen mobiele apps in België, gebaseerd op een eenvoudig maar slim marketingidee. Consumenten kunnen op de MyShopi-app een boodschappenlijstje maken, kortingsbonnen toevoegen, barcodes en kassatickets inscannen, en cash worden terugbetaald voor de kortingen die de deelnemende merken aanbieden.

De Belg houdt duidelijk van promoties en coupons, want MyShopi is een ongeëvenaard succesverhaal voor de consument én de fabrikant. Consumenten missen geen enkele promotie en genieten kortingen off- en online. En de fabrikanten krijgen waardevolle feedback en analytische informatie over hun klanten in real time.

Speciaal voor leden van Bosta biedt MyShopi een unieke casbhack-to-school-actie. Voor meer informatie daarover, nemen de leden contact op met Tim De Witte via tim.dewitte@bdmyshopi.com of op tel +32 2 756 51 98

Na deze interessante namiddag volgde naar traditie een gesmaakte en geanimeerde receptie. Hét netwerkmoment van de dag! Het aansluitend diner werd geserveerd in de prachtige eetzaal van de Priorij.  De sfeer was opgetogen, de tongen los. Een geslaagde afsluiter van een royaal programma.