Een dappere lentezon, een goedgevuld programma, en enthousiaste leden – meer heeft Bosta niet nodig voor een geslaagde bijeenkomst. De lentevergadering van 17 maart vond plaats in het hypermoderne kantorencomplex 3Square in Gent.

Cortès: een inspirerend familiebedrijf

Pieter Vandamme gaf de aftrap met een boeiende uiteenzetting over Cortès: het West-Vlaamse familiebedrijf dat een schitterend parcours aflegde sinds zijn ontstaan in 1926. Cortès is een wereldspeler in de productie van premiumsigaren. Het bedrijf dankt zijn succes aan doordachte sales- en marketingstrategieën, een resem topproducten, en kwalitatieve fabricatiemethoden die zowel innovatie als ambacht omarmen.

Pieter deed het volledige productieproces van Cortès-sigaren uit de doeken. Van de arbeidsintensieve en artisanale kweek, pluk en sortering van tabaksbladeren, tot het fermenteren, stansen, wikkelen en snijden. Cortès verkocht in 2015 meer dan 500 miljoen sigaren. En de verkoop gaat nog steeds in stijgende lijn – een knappe prestatie in een moeilijke, strikt gereguleerde markt. Pieter was zo gul om de Bosta-leden een cadeautje mee te geven: een selectie Cortès-producten voor levensgenieters. Want één ding is zeker: you don’t smoke a cigar, you enjoy it!

Nabeschouwing Paper Show 2016

De jubileumeditie van de Paper Show was zo’n succes dat voorzitter Frank Schelkens ludiek voorstelde om er voortaan twee per jaar te houden. Zo’n vaart zal het niet lopen, maar de inschrijvingen voor de editie van 2017 gingen alvast van start. Secretaris-generaal Bea Wollaert toonde trots de schitterende resultaten van de jubileumeditie. En daarvoor schieten superlatieven tekort. Want er waren méér bezoekers en exposanten, er werden méér cheques ingediend, een groter bedrag verzameld voor SOS Kinderdorpen (12.118 euro voor het Simba-huis), … In totaal bezochten 1408 mensen de beurs, en stelden 83 exposanten hun producten tentoon op 3276 vierkante meter. 70 procent van de bezoekers schreef zich vooraf in. En bijna 50 procent kwam op uitnodiging van de deelnemende bedrijven.

Deze bedrijven gingen aan de haal met de Paper Show Awards:

Casio, Turbel, Aurora, Esselte (2) en Eurostyle.

Bea merkte op dat veel fabrikanten zich inschreven voor de awards, zónder hun product op te sturen. Jammer, want zo kon de jury ze niet beoordelen, en werden ze niet in overweging genomen.

De cheques waren dit jaar een groot succes, met meer dan een verdubbeling van het aantal ten opzichte van vorig jaar. Daar zit de reis naar New York ongetwijfeld voor iets tussen.

Tip voor de exposanten: de foto’s van de Paper Show staan op de Bosta-website. Er volgt nog een link naar sfeerfoto’s van de standen. En de sponsors ontvangen spoedig hun foto’s met Kim Gevaert.

Een aantal Bosta-leden deden enkele suggesties voor de komende editie. Denk aan een Paper Show award voor de categorie ‘gifts’, een derde beursdag, en een enquête om feedback van de exposanten direct terug te koppelen naar de organisatie. Al deze suggesties worden door Bosta in overweging genomen.

Economie in vogelvlucht

Cindy Van Mulders presenteerde het jaaroverzicht en belangrijke economische tendensen.

Algemene tendensen

Het consumentenvertrouwen zit op een dieptepunt. Maatschappelijke factoren zoals de terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis dragen daartoe bij.

Het IMF is ook negatief, onder andere door de tragere groei van China, wat zich rechtstreeks laat voelen op de beurzen.

Lichtpuntjes ten opzichte van 2014:

- Er gingen minder bedrijven failliet.

- Er zijn minder werklozen.

Sectoren die het moeilijk hebben: horeca en kleinhandel.

Sectoren die het goed doen: small & medium appliances (droogkasten, stofzuigers, …) telecom (smartphones en accessoires), doe-het-zelfzaken, muziekverkoop.

Belangrijke ontwikkelingen:

- Fusies Ahold-Delhaize, Fnac-Darty, Mediamarkt-Macro.

- Overname Base door Telenet.

Nieuw shoppingfenomeen, overgewaaid uit de VS: Black Friday.

E-commerce wint steeds meer terrein. Vandaag doen we 14 procent van onze aankopen online. Tegen 2020 zouden we meer online kopen dan offline. Producten die online scoren: reizen, tickets (concerten, pretparken, …), entertainment en media, boeken.

Stationary

België doet het iets beter dan vorig jaar (+2,2 procent), terwijl Nederland een status quo toont (-0,3 procent).

B2C groeit; B2B blijft rond hetzelfde cijfer schommelen.

Grootste stuk van de taart gaat naar cartridges, dan schrijfwaren, en vervolgens papier en labels.

Zowel de mass merchandisers als de stationers vertonen mooie groeicijfers, terwijl de office equipment specialists (B2B-kanaal) lichtjes dalen.

Nieuw: macro reporting!

GfK en Bosta werken sinds 2010 samen. Tot vandaag leverde GfK boeiende inzichten over de economie in het algemeen, en de kantoorvakhandel in het bijzonder. Net voor de vergadering werd een nieuw contract getekend : voortaan breidt GfK zijn rapportage voor Bosta uit. En worden de marktaandelen van zes productcategorieën berekend: A4-papier, LCI-labels, calculators, ordners, notebooks en schriften, en kleurpotloden.

Nadat de honger naar informatie was gestild, genoten de aanwezigen van een welverdiend aperitief en een maaltijd die de innerlijke mens tevreden stelde.