De Bosta-bijeenkomst van donderdag 16 maart gaat wellicht de geschiedenis in als de warmste lentevergadering ooit. Daar zat de zon zeker voor iets tussen, maar het waren vooral de hartverwarmende thema’s die het ‘m deden: van Bosta’s eigen Responsible Office tot uiteenzettingen over FSC en MVO. GfK bracht cijfers rond het reilen en zeilen van de branche. En secretaris Bea ging met de primeur lopen: de verhuis van de Paper Show!


Sportieve knipogen

De meeting vond plaats bij Martin’s Red in Tubeke, een full-servicehotel op een wel heel bijzondere plek: het trainingscentrum van de Rode Duivels. Het hotel trakteert zijn sportieve (en andere) gasten op topinfrastructuur en charme voor tien. De Bosta-leden kregen een rondleiding in het hotel en op de trainingssite. Dan was het netwerken geblazen onder een prille lentezon. En daarna mocht Bert Lippens de spits afbijten met een inleiding tot het programma van de dag. Hij haalde bondig de successen aan die Bosta de voorbije jaren aaneenreeg, en onderstreepte het belang van teamwerk.


Teamwork wérkt

Carlo Bollen blikte terug én vooruit op Responsible Office: een initiatief dat er kwam op expliciete vraag van de overheid. Sinds de oprichting van de Bosta-milieucommissie (2014) en de lancering van de RO-website (2015), groeit de interesse mondjesmaat. Momenteel staan er zo’n 400 groene producten online van een achttal fabrikanten. Om de RO-site te boosten, komen er extra certificaten die het voor fabrikanten gemakkelijker maken om zich bij een bepaalde (product)categorie aan te sluiten. Bosta gaat nog actiever werken aan bewustmaking bij inkopers van overheden, gemeenten, steden, …


Verantwoord bosbeheer loont

FSC, kort voor Forest Steward Council, is een internationale non-profitorganisatie die streeft naar een duurzaam bosbeheer. En dat volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. Bart Holvoet lichtte de visie, missie en achtergrond toe en zoomde in op het belang van het FSC-keurmerk voor de sectoren waarin de Bosta-leden actief zijn. Belangrijk om te onthouden: ontbossing is een mondiaal probleem met nefaste gevolgen voor heel de planeet. Toch zijn hout en papier schitterende en veelzijdige grondstoffen die, mits duurzaam beheer, een minimale ecologische afdruk hebben. Producten met het FSC-label verdienen meer promotie en erkenning!


Duurzaam ondernemen: makkelijker gezegd dan gedaan

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: het klinkt goed, veel bedrijven ‘claimen’ het, maar slechts weinigen slagen erin om het ook écht toe te passen. MVO is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering. Het betekent dat er bij élke bedrijfsbeslissing een afweging moet worden gemaakt tussen de maatschappelijke en economische effecten ervan. Tegen 2030 pakt MVO Vlaanderen uit met liefst 17 doelstellingen, 169 subdoelstellingen en 229 indicatoren. Via de online MVO-scan kunnen bedrijven in een handomdraai nagaan hoe ze scoren op domeinen zoals eerlijk zakendoen, zorg voor het milieu, behoorlijk bestuur, enzovoort.


GfK: België in cijfers

Marktonderzoeksbureau GfK bracht een overzicht van algemene markttendensen en specifieke trends die relevant zijn voor de Bosta-branche. Het consumentenvertrouwen is helaas nog steeds negatief, hoewel de koopkracht voor het eerst terug lichtjes is gestegen. Mensen besteden gemiddeld zo’n 30 procent van hun inkomen aan hun woning (de baksteen in de maag), circa 13 procent aan voeding (noteer de opmars van de maaltijdboxen!) en een kleine 12 procent aan koning auto. De Belg is ook een koploper in kortingbonnen.

Het jaaroverzicht van de branche wordt aan de leden apart doorgestuurd.


Paper Show-primeur: nieuwe stek in Mechelen!

Over de Paper Show 2017 kunnen we kort zijn: de beurs was op alle vlakken een overdonderend succes. Meer standhouders, meer bezoekers, meer beursoppervlakte en meer geld ingezameld voor SOS Kinderdorpen dan ooit tevoren! Via deze link leest u het gedetailleerde verslag van de beurs, inclusief de overdonderende cijfers.

In 2018 verhuist de Paper Show van de Leuvense Brabanthal naar de Mechelse Nekkerhal. De reden: de beurs barst uit zijn voegen en is het slachtoffer van zijn eigen succes. Aan het concept wordt niets gewijzigd, hoewel er toch een paar nieuwigheden op het programma staan. Zo worden de categorieën voor de PS Awards lichtjes aangepast: schrijfwaren wordt opgesplitst in ‘pure schrijfwaren’ en ‘crea en hobby’; er komt een extra categorie ‘lederwaren en boekentassen’. De eco award heet voortaan Responsible Office eco award, en de ingediende producten moeten minstens aan één van de tien RO-labels voldoen.

De lentevergadering was op informatief vlak zo vol als een paasei! Om al het nieuws te verteren, kregen de leden een heerlijk diner voorgeschoteld. Het panoramisch zicht op de site van de Rode Duivels was de kers op de taart. Noteer alvast de datum van de volgende vergadering, die plaatsvindt op 15 juni.