Bosta lentevergadering 2018:
al innovatie wat de klok slaat!

Op de lentevergadering van Bosta was nog geen spoortje van de lente te bekennen. We kregen wel een blik op de toekomst, want de meeting vond plaats bij Living Tomorrow. De unieke ontmoetingsplek laat bezoekers kennismaken met toekomstgerichte technologieën. Bosta kijkt graag vooruit, maar we blikken evengoed terug. Op het programma: een geleid bezoek in de toekomst, een evaluatie van de Paper Show en interessante trends en cijfermateriaal van GfK.

Van dansende robots tot slimme koelkasten

De leden kregen een begeleide rondleiding en maakten een stap in de wondere wereld van morgen. De tour ving aan met een demo van een sympathieke hightechrobot die danste op het aanstekelijke deuntje van 'Gagnam Style'. De programmeerbare robot kan veel meer dan leuke kunstjes. Zijn ‘soortgenoten’ worden zelfs ingezet in de zorgsector en de horeca. We kregen ook demonstraties in de futuristische keuken van Zaha Hadid, met onder andere een digitaal prikbord dat boodschappenlijstjes maakt, recepten voorstelt en je waterverbruik in de gaten houdt. Voorts maakten we kennis met innovatieve toepassingen voor de medische sector, de (bio)industrie, de wetenschap, noem maar op. Living Tomorrow gaat over veel meer dan wonen. De getoonde technologieën zullen in de toekomst wellicht een groot deel van ons leven bepalen. Of dat een goede zaak is of niet, laten we in het midden …

Paper Show 2018: indrukwekkende impressie

Na een welgekomen koffie tijdens het netwerkmoment, opende voorzitter Frank Schelkens de meeting met zijn sympathieke kwinkslagen. Daarna kregen de leden een knap gemonteerde film te zien met een impressie van de Paper Show 2018. Bea presenteerde de cijfers van deze bijzondere editie: de eerste die plaatsvond in de Nekkerhal in Mechelen. De beurs was er eentje van superlatieven: meer beursruimte, meer standen, meer exposanten dan ooit. Qua bezoekers was het een status quo met vorig jaar. Tot de belangrijkste nieuwigheden behoorden het press & meeting point, de extra Awards en een drone die 360 graden-beelden maakte.

Het uitgebreide persverslag van de beurs en de Awards ontdekt u op de website van Bosta.

Recordbedrag voor Simbahuis

Bea hamerde ook op enkele aandachtspunten voor de volgende editie op 20 en 21 januari 2019: meer promotie voeren in Nederland, meer producten insturen voor de awards, en meer gebruikmaken van de commerciële opportuniteiten die de chequeboek biedt.

De grootste opsteker van deze beurs was ongetwijfeld de mooie som die werd verzameld voor het Simbahuis van SOS Kinderdorpen. Naar goede gewoonte nam Kim Gevaert de cheque ter waarde van 13.500 euro in ontvangst. Grappig detail: het lijkt wel of er bij elke editie een nieuwe telg is in de familie Gevaert …

De sector in cijfers

De sympathieke jongedame die het rapport van GfK kwam presenteren, kon op veel respons en interactiviteit rekenen vanuit de zaal. Ze bracht de cijfers op heldere wijze en met flair. De belangrijkste trends om te onthouden:

· De shopper wordt ‘hypergeconnecteerd’: steeds meer aankopen gebeuren digitaal, en dat via verschillende toestellen (desktop, laptop, smartphone, …).

· De digitale opmars betekent niet het einde van de traditionele retail: bedrijven moeten inspelen op wat de klant wil, en hem via alle kanalen op zijn wenken bedienen. Kortom, een integrated experience bieden.

Stijgers en dalers

· Het consumentenvertrouwen zit in stijgende lijn, zowel in Europa als in België. Nederland en Luxemburg doen het wel aanzienlijk beter dan ons eigen land.

· De markt van technical consumer goods is relatief stabiel, hoewel de online verkoop van zulke producten in België achterophinkt.

· De verkoop van stationary kent jammer genoeg een neerwaartse trend, voornamelijk te wijten aan een forse daling in de verkoop van cartridges.

· Op het vlak van schrijfinstrumenten doet België het dan weer wel goed.

De uitgebreide rapporten van GfK worden integraal ter beschikking gesteld van de Bosta-leden – een van de vele voordelen van het lidmaatschap.

Workshop GDPR: een must!

Bea sloot de meeting af met een woordje uitleg over de nieuwe lidmaatschapsformules DIS en DIS+, speciaal ontwikkeld voor distributiebedrijven die vandaag nog ondervertegenwoordigd zijn bij Bosta.

Noteer ook alvast in uw agenda de workshop rond GDPR op 24 april. Professionals met kennis van zaken van onze sector geven er cruciale informatie over de nieuwe wetgeving en richtlijnen. Deelname is een must. Binnenkort volgt een e-mailuitnodiging met meer informatie en de locatie.

De vergadering eindigde zoals altijd in schoonheid met een diner in het ‘restaurant van de toekomst’.